Tiramisu je klasický italský dezert, který kombinuje v kávě namočené piškoty s krémovou sladkou náplní ze sýru mascarpone. Je to lahodná a dekadentní pochoutka, která na hosty jistě udělá dojem. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a několik snadných kroků a lze připravit lahodné Tiramisu, které si všichni zamilují.
Ingredience:
- 6 velkých vajec
- 1/2 šálku krystalového cukru
- sýr mascarpone
- 2 šálky studené silné kávy
- 2 lžíce kávového likéru (nepovinné)
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku husté smetany
- 24 piškotů
- 2 lžíce kakaového prášku na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Postupně přidáváme 1/4 šálku krystalového cukru a pokračujeme ve šlehání, dokud není směs lesklá. Odstavte.
V samostatné míse vyšlehejte žloutky a zbývající 1/4 šálku krystalového cukru do světlé barvy. Do žloutkové směsi přidejte sýr mascarpone a šlehejte, dokud se nespojí. Vmíchejte 1 šálek studené kávy, kávový likér (volitelně) a vanilkový extrakt.
Bílkovou směs přeložte do směsi mascarpone. V samostatné míse vyšlehejte tučnou smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Šlehačku přeložte do směsi mascarpone.
Piškoty vložte do mělké misky. Zalijte piškoty zbývajícím šálkem studené kávy a nechte několik minut nasáknout. Namočené piškoty vyložte dno zapékací misky. Na piškoty nalijte směs mascarpone a rovnoměrně ji rozetřete. Pečte 30 minut.
Před posypáním kakaovým práškem nechte zcela vychladnout. Podávejte vychlazené společně s flat white kávou.