Zdravotní účinky špenátu jsou nesporné. Je plný antioxidantů a vitamínů, ovšem ne všem je po chuti. Kopřivová varianta špenátu však přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce, že si lze špenát oblíbit a těšit se na něj.
Ingredience
- mladé kopřivy
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek (špetka)
- trochu mléka
- 1 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- sklenka maizeny (kukuřičný škrob)
Postup
Mladé kopřivy opereme, uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a řádně rozmixujeme. Do rozmixované hmoty přilijeme trochu mléka, osolíme 1/2 lžičkou soli, trochu opepříme, přidáme špetku mletého muškátového oříšku.
Tuto směs přivedeme k varu, a přilijeme maizenu rozředěnou ve vodě. Jakmile se směs začne zahušťovat přilijeme 1 lžíci oleje a přidáme 3 rozmačkané stroužky česneku. Krátce povaříme a máme špenát hotový. Je hedvábně sametový, výživný a vynikající. Hodí se i do špenátového koláče.