Padne-li řeč na mrkev, mnozí se začnou šklebit a krčit nosem. Orestovaná mrkev je však úplně o něčem jiném. Stačí si přivonět ke zlatavým okořeněným mrkvičkám a rázem všichni na mrkev změní názor. Kdo jednou zkusí, už nechce jinak.
Ingredience
- 1 cibule
- 10 mrkví
- 2 hrsti pokrájených žampionů
- 4 stroužky česneku
- máslo
- olivový olej
- sůl
- bílý pepř
- pažitka
- příloha: mačkané brambory
Postup
Na pánvi si rozpustíme máslo s olejem, vložíme cibulku nakrájenou na půlměsíčky a mrkev, kterou jsme očistili a nakrájeli na dlouhé nudličky široké asi 5 mm. Orestujeme, posolíme, popepříme. Když je vše do zlatova orestované, vyjmeme z pánve a přikryjeme pokličkou.
Do výpeku nasypeme krájené žampiony, osmahneme, mírně podlijeme, podusíme. Po odpaření vody nasypeme nakrájené stroužky česneku, přisypeme mrkev a chvíli společně promícháváme. Pravá zeleninová mňamka. Podáváme s mačkanými brambory posypanými pažitkou.