Ovesný dezert – recept

Ovesné dezerty mohou být chutnou a výživnou pochoutkou. Oves obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu, a může také poskytovat prospěšné živiny, jako je thiamin, hořčík a železo. Oves lze použít do různých dezertů, od ovesných sušenek přes drobenku až po muffiny. Z několika jednoduchých ingrediencí můžete vytvořit chutný a výživný ovesný dezert.

Ingredience:

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky čerstvých nebo mražených bobulí

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme pekáč o rozměrech cca 23×33 cm máslem nebo sprejem na pečení.

Ve středně velké míse smícháme ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a sůl. Ve velké míse smícháme rozpuštěné máslo a hnědý cukr dohladka. Do směsi zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Postupně vmícháme ovesnou směs, dokud se nespojí.

Polovinu ovesné směsi rozetřeme do připravené zapékací misky. Navrch nasypeme bobulovité ovoce. Poté přidáme zbylou ovesnou směs a znovu posypeme bobulemi.

Pečeme 25-30 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý. Před krájením a podáváním necháme vychladnout.

Tento dezert je zdravý a plný živin a vitamínů. Podobou variantou mohou být rychlé ovesné lívance, ke kterým lze také podávat různé ovoce pro dodání vitaminů.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang