Domácí boršč – recept

Ukrajinský boršč je lahodná a vydatná polévka, která je základem ukrajinské kuchyně. Obvykle se připravuje z červené řepy, zelí, brambor, cibule a různé další zeleniny a často se podává se zakysanou smetanou a čerstvým koprem. Je to skvělá možnost, jak si připravit zdravé a výživné jídlo, a je to skvělý způsob, jak si vychutnat chutě Ukrajiny.

Ingredience:

  • 1kg zeleninové směsi na boršč
  • červené zelí
  • 500 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 2 klobásy
  • 200 ml ostrého kečupu
  • sůl
  • pepř
  • drcené chilli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 zakysaná smetana
  • voda
  • olej

Postup:

Nejdříve nakrájíme cibuli na větší kousky a osmahneme na oleji, než zesklovatí. Přidáme zeleninu a litr vody. Přivedeme boršč do varu a přidáme brambory nakrájené na kostičky, koření, kečup a boršč osolíme.

Vše promícháme a vaříme, než začnou brambory měknout. To je pravý okamžik pro přidání klobásy nakrájené na kolečka. Jakmile jsou brambory měkké, boršč zahustíme smetanou rozmíchanou s trochou vody a moukou. Úplně na závěr opatrně dochutíme octem. Dle chuti ještě můžeme dosolit.

Pro odlehčení může být příště zajímavým nápadem vyzkoušet veganský boršč.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang