Když se řekne tvarohový dort, sliny se v ústech začnou sbíhat jaksi samovolně. Tvarohový dort zkrátka nemá konkurenci. Jeho lehká příchuť a svěžest láká nejednoho mlsouna. A i zatvrzelí příznivci slaných chutí si při pohledu na dortík pro jednou dají říct.
Ingredience
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g másla
- 1/2 l mléka
- 1 a 1/4 pudinkového prášku
- 100 g cukru
- 50 g cukru do pudinku
- 2 žloutky
- 2 balíčky dětských piškotů
- čerstvé nebo zavařené ovoce
- šlehačka
Postup
Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem (jahody, rozvařená jablka, kompotované meruňky, pokrájené broskve, vypeckované třešně nebo višně), na ovoce rozložíme opět piškoty a povrch potřeme krémem a urovnáme.
Naplněnou formu vložíme do chladničky a necháme do druhého dne zchladit. Pak formu rozevřeme, dort položíme na tác a ozdobíme hustě ušlehanou šlehačkou s trochou cukru, plátky čerstvého ovoce různých barev (kiwi, mandarinka, višeň či jahoda).
Tvarohový koláč dozdobíme šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, případně lupínky mandlí či nasekanými ořechy, a podáváme.
Alternativou tohoto krému by mohl být krém z mascarpone a tvarohu.