Štrůdl se tradičně peče z listového těsta. Lze si však připravit i vlastní těsto a naplnit ho oblíbenou náplní. Nejčastěji se používají jablka a skořice, ovšem je možné využít i jakékoliv jiné ovoce.
Ingredience:
- 1 Hera
- 30 dkg hladké mouky
- 8 lžic kyselého mléka (nebo jogurtu)
- špetka soli
- jablka
- oříšky
- rozinky
- cukr
- máslo
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Ze surovin připravíme těsto, které rozdělíme na 3 kusy a vyválíme.
Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem. Na plech položíme pláty těsta.
V malé misce smícháme hnědý cukr, skořici a rozpuštěné máslo. Směs rovnoměrně rozetřeme na pláty těsta.
Jablka posypeme strouhankou, cukrem, citronovou šťávou a rozinkami. Okraje těsta přehneme nahoru přes jablka a spojíme je.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut.
Jablečný štrůdl podáváme nejlépe teplý. Můžeme se ho vychutnat s kopečkem zmrzliny nebo kopečkem čerstvě ušlehané smetany.