Cibulový koláč – recept

Cibulový koláč je snadné a levné jídlo. Je také velmi univerzální, protože se může podávat jako příloha, předkrm nebo dokonce jako hlavní chod. Lze jej připravit z různých druhů těsta, například z křehkého těsta, listového těsta nebo těsta filo.

Cibule v cibulovém koláči má sladkou a slanou chuť, která se dobře kombinuje s mnoha dalšími ingrediencemi. Pro bohatší chuť lze do cibulového koláče před zapékáním přidat strouhaný sýr. Lze použít různé druhy sýrů.

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta (450 g)
  • 60 g šunky nebo slaniny
  • 750 g cibule
  • 250 ml vody
  • bylinky (např. bazalka, tymián)
  • 150 g sýra
  • 3 vejce

Postup:

Listové těsto rozválíme a vyložíme jím pečící formu (průměr 26 cm). Vytvarujeme okraj vysoký 1 cm a na 10 minut necháme zapéct.

Šunku nakrájíme na kostičky a opečeme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme k šunce, necháme zesklovatět, přidáme bylinky, a pak směs rozprostřeme na listové těsto.

Sýr nastrouháme a spolu s vejci ho nalijeme na cibuli a pečeme v troubě při teplotě 200°C dozlatova.

Koláč můžeme podávat tak, jak je, nebo ho můžeme posypat zakysanou smetanou nebo pažitkou. Lze jej podávat teplý nebo při pokojové teplotě.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang