Špenátový koláč se snadno připravuje, je chutný a také neuvěřitelně univerzální. Ať už někdo hledá lehký oběd, večeři, nebo dokonce snídani, špenátový koláč je ideálním pokrmem.
Ingredience:
- 120 g másla nasekaného na kousky
- 150 g hladké mouky
- 3-4 lžíce vody
- 3 vejce
- 1/2 šálku tučné smetany
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku strouhaného sýra (čedar, eidam apod.)
- 3/4 šálku nasekaného čerstvého špenátu
- 1/2 šálku nasekané cibule
- 2 stroužky česneku, mletého
Postup:
Základem vynikajícího koláče je těsto vyrobené ze tří základních surovin – hladké mouky, másla a vody. Máslo i voda musí být vyndané z lednice.
V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky. Je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme a přidáme vodu tak, aby vznikla hladká lesklá koule. Tu dáme do fólie na hodinku odpočinout do ledničky.
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy. Dno koláče propícháme vidličkou a vyložíme pečícím papírem s fazolemi, čočkou nebo rýží. Dáme předpéct na 10 minut do trouby.
Ve středně velké míse prošleháme vejce, smetanu, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Na předpečené těsto navrstvíme sýr, špenát, cibuli a česnek.
Navrch nalijeme vaječnou směs.
Pečeme v troubě dalších 30 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý.
Špenátový koláč můžeme podávat teplý i studený a je skvělým jídlem pro každou denní dobu. Kdo špenát moc nemusí, může vyzkoušet cibulový koláč.