Špenátový koláč – recept

Špenátový koláč se snadno připravuje, je chutný a také neuvěřitelně univerzální. Ať už někdo hledá lehký oběd, večeři, nebo dokonce snídani, špenátový koláč je ideálním pokrmem.

Ingredience:

  • 120 g másla nasekaného na kousky
  • 150 g hladké mouky
  • 3-4 lžíce vody
  • 3 vejce
  • 1/2 šálku tučné smetany
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (čedar, eidam apod.)
  • 3/4 šálku nasekaného čerstvého špenátu
  • 1/2 šálku nasekané cibule
  • 2 stroužky česneku, mletého

Postup:

Základem vynikajícího koláče je těsto vyrobené ze tří základních surovin – hladké mouky, másla a vody. Máslo i voda musí být vyndané z lednice.

V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky. Je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme a přidáme vodu tak, aby vznikla hladká lesklá koule. Tu dáme do fólie na hodinku odpočinout do ledničky. 

Předehřejeme troubu na 200 °C.

Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy. Dno koláče propícháme vidličkou a vyložíme pečícím papírem s fazolemi, čočkou nebo rýží. Dáme předpéct na 10 minut do trouby.

Ve středně velké míse prošleháme vejce, smetanu, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.

Na předpečené těsto navrstvíme sýr, špenát, cibuli a česnek.

Navrch nalijeme vaječnou směs.

Pečeme v troubě dalších 30 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý.

Špenátový koláč můžeme podávat teplý i studený a je skvělým jídlem pro každou denní dobu. Kdo špenát moc nemusí, může vyzkoušet cibulový koláč.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang