Grilované špízy jsou skvělým způsobem, jak být při přípravě jídla kreativní. Je možné kombinovat různé druhy zeleniny, masa a koření a vytvořit tak jedinečné jídlo. Velmi oblíbené jsou špízy ve slanině.
Ingredience:
- 60 dkg vepřového masa
- 10 dkg anglické slaniny
- 10 dkg drůbežích jater
- pepř
- cibule
- sůl
- tymián
- olej
- zelenina (dle chuti)
Postup:
Při přípravě špízů je důležité dbát na to, aby byly všechny kousky nakrájeny na přibližně stejnou velikost. Tím zajistíme, že se vše bude připravovat rovnoměrně a stejnou rychlostí.
Maso naklepeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
Drůbeží játra nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na větší kusy. Kdo chce, může nakrájet i další zeleninu jako je paprika nebo cuketa.
Kousky masa i kousky jater zabalíme každý zvlášť do plátku anglické slaniny a střídavě napichujeme na špíz. Střídáme s cibulí nebo další zeleninou
Špízy osmažíme na pánvičce na oleji nebo ideálně je grilujeme na grilu. Při grilování špízů dbáme na středně vysoký žár, aby se zvenku pěkně ožehly a uvnitř zůstaly šťavnaté.
Jakmile jsou špízy hotové, můžeme je podávat jen tak, nebo s omáčkou či přílohou. Ke grilovaným špízům se skvěle hodí pikantní barbecue omáčka nebo krémový dip.