Špíz ve slanině – recept

Grilované špízy jsou skvělým způsobem, jak být při přípravě jídla kreativní. Je možné kombinovat různé druhy zeleniny, masa a koření a vytvořit tak jedinečné jídlo. Velmi oblíbené jsou špízy ve slanině.

Ingredience:

  • 60 dkg vepřového masa
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 10 dkg drůbežích jater
  • pepř
  • cibule
  • sůl
  • tymián
  • olej
  • zelenina (dle chuti)

Postup:

Při přípravě špízů je důležité dbát na to, aby byly všechny kousky nakrájeny na přibližně stejnou velikost. Tím zajistíme, že se vše bude připravovat rovnoměrně a stejnou rychlostí.

Maso naklepeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.

Drůbeží játra nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme na větší kusy. Kdo chce, může nakrájet i další zeleninu jako je paprika nebo cuketa.

Kousky masa i kousky jater zabalíme každý zvlášť do plátku anglické slaniny a střídavě napichujeme na špíz. Střídáme s cibulí nebo další zeleninou

Špízy osmažíme na pánvičce na oleji nebo ideálně je grilujeme na grilu. Při grilování špízů dbáme na středně vysoký žár, aby se zvenku pěkně ožehly a uvnitř zůstaly šťavnaté.

Jakmile jsou špízy hotové, můžeme je podávat jen tak, nebo s omáčkou či přílohou. Ke grilovaným špízům se skvěle hodí pikantní barbecue omáčka nebo krémový dip.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang