Holandský řízek není z Holandska, nýbrž Česka. Ryze český pokrm se připravuje z mletého masa a sýra. Obalovaný je v klasickém trojobalu. Jaký je recept na nejlepší holandské řízky?
Ingredience:
- 1/2 kg bůčku nebo plecka
- 30 dkg nastrouhaného tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
- 2 dcl studeného mléka
- pepř
- sůl
- vejce
- strouhanka
Postup:
Maso umeleme, zamícháme s mlékem, solí a pepřem a necháme do druhého dne odležet v lednici.
Druhý den přidáme nastrouhaný sýr. Vše promícháme tak, aby se chutě pěkně spojily. Ze směsi vytvarujeme placky asi 1 – 1,5 cm vysoké a obalujeme je v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Pravé holandské řízky smažíme v rozpáleném oleji.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo nakládanou okurkou.