Recept na svíčkovou omáčku bez masa zní jako skvělá volba pro vegetariány a vegany. Může to být zdravý a chutný způsob, jak si vychutnat klasické české jídlo bez masa. Určitě to bude hitem u každého, kdo ho vyzkouší. Jak na to?
Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek bílého vína
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 2 bobkové listy
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Postup:
Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte do změknutí asi 5 minut. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu.
Přidejte zeleninový vývar, bílé víno, tymián, petrželku, bobkové listy, cukr a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut.
Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Omáčku podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte čerstvý kopr. Podávejte horkou s knedlíky.