Rychlá svíčková omáčka bez masa – recept

Recept na svíčkovou omáčku bez masa zní jako skvělá volba pro vegetariány a vegany. Může to být zdravý a chutný způsob, jak si vychutnat klasické české jídlo bez masa. Určitě to bude hitem u každého, kdo ho vyzkouší. Jak na to?

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek bílého vína
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Postup:

Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte do změknutí asi 5 minut. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu.

Přidejte zeleninový vývar, bílé víno, tymián, petrželku, bobkové listy, cukr a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut.

Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Omáčku podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte čerstvý kopr. Podávejte horkou s knedlíky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang