Zapečená vejce jsou chutným a snadno připravitelným pokrmem, který si můžete vychutnat k snídani, pozdní snídani nebo i k večeři. Tento recept spočívá v rozklepnutí vajec do zapékací misky a jejich pečení, dokud nejsou bílky pevné a žloutky stále mírně tekuté. Jedná se o univerzální recept, který lze přizpůsobit různými přísadami, jako je sýr, zelenina, bylinky nebo dokonce slanina. Zapečená vejce jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají jednoduché a zdravé jídlo, které lze připravit během chvilky.
Ingredience:
- 4 vejce
- 4 lžíce tučné smetany
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (například petržel nebo tymián), nasekané (nepovinné)
- strouhaný sýr (např. čedar nebo parmezán), posypat na povrchu (nepovinné)
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Mělkou zapékací misku nebo jednotlivé misky vymažte máslem nebo sprejem na pečení.
Rozklepněte vejce do zapékací misky a dbejte na to, aby žloutky zůstaly neporušené.
Vejce pokapejte hustou smetanou. Dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami (je-li to nutné).
Zapékací misku položte na plech a přeneste je do předehřáté trouby.
Pečte asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou bílky pevné a žloutky stále mírně měkké. Pokud máte raději žloutky více propečené, pečte o několik minut déle.
Vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout. Navrch posypte strouhaným sýrem (pokud chcete) a ihned podávejte.
Zapečená vejce si můžete vychutnat samotná nebo je podávat s oblíbenou přílohou.