Jak se pěstuje a sklízí kratom

Dříve byl kratom pěstován v odlehlých koutech jihovýchodní Asie za použití jednoduchých, ale účinných tradičních metod. Od té doby prošlo jeho pěstování zásadními inovacemi, které kladou důraz na udržitelnost a vysokou kvalitu produkce. V tomto článku se podíváme na to, jak se kratom pěstuje a sklízí dnes.

Výběr vhodného prostředí pro pěstování kratomu

Kratom vyžaduje specifické klimatické podmínky, aby mohl růst a prospívat. Ideální je tropické nebo subtropické klima s vysokou vlhkostí a teplotami mezi 25 a 30 stupni Celsia. Půda by měla být bohatá na organické látky, dobře odvodněná a mírně kyselá až neutrální (pH 5,5 – 6,5). Při výběru lokality je důležité zajistit dostatek slunečního svitu a ochranu před silným větrem. Kratomové stromy mohou dorůst až do výšky 25 metrů, proto je nutné zvolit místo s dostatečným prostorem pro růst.

Pěstování kratomu

Kratom se může pěstovat ze semen nebo řízků. Semena mají nízkou klíčivost, proto je často výhodnější použít řízky. Řízky by měly být odebrány z mladých, zdravých rostlin a měly by být zasazeny do vlhké, dobře odvodněné půdy. Kratomové stromy vyžadují pravidelnou zálivku, zejména v suchých obdobích. Půda by měla být stále vlhká, ale ne přemokřená. Dále je důležité pravidelné hnojení organickými hnojivy, které dodají rostlinám potřebné živiny.

Sklizeň a zpracování kratomu

Sklizeň kratomu závisí na stáří stromu a zralosti listů. Obecně platí, že nejkvalitnější listy jsou zhruba 3-4 roky staré. Listy by měly být sklizeny v okamžiku, kdy dosáhnou plné velikosti a začnou mírně žloutnout, což signalizuje nejvyšší koncentraci alkaloidů. Listy kratomu se sklízejí ručně, aby nedošlo k poškození stromu. Sběrači pečlivě vybírají zralé listy a zanechávají nezralé, aby mohly dále růst. Tento proces je časově náročný, ale zajišťuje vysokou kvalitu konečného produktu. 

Po sklizni musí být listy co nejdříve usušeny, aby se zabránilo jejich znehodnocení. Existuje několik metod sušení, včetně sušení na slunci, ve stínu nebo v sušárnách. Každá metoda ovlivňuje konečnou kvalitu a vlastnosti kratomu. Sušené listy jsou následně mleté na jemný prášek, který je připraven k použití. Kratomový prášek by měl být skladován na chladném, suchém místě, aby se zabránilo ztrátě obsažených alkaloidů.

Rozdíly mezi druhy kratomu

Všechny druhy kratomu, ať už se jedná o zelený, červený nebo bílý, se pěstují stejným způsobem. Rozdíl mezi nimi spočívá především v metodách sušení a zpracování listů. Zelený kratom se často suší na stínu, což zachovává jeho svěží zelenou barvu. Červený kratom se suší na slunci, což vede k tmavší barvě a jiným chemickým vlastnostem. Bílý kratom se naopak suší určitou dobu v temné místnosti kde spotřebovává svůj vlastní chlorofyl, což ovlivňuje nejen jeho barvu ale také složení alkaloidů. Tyto rozdíly v metodách sušení ovlivňují konečný obsah alkaloidů a specifika jednotlivých druhů kratomu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang