Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o svoje zdraví a záleží mu na tom, co jí, už určitě na přírodní sladidla narazil. Tato sladidla představují skvělou alternativu ke klasickému bílému cukru nebo dokonce k umělým sladidlům, která jsou pro naše tělo kompletně nepřirozená.
Vhodnější jsou zejména kvůli tomu, že mívají nižší glykemický index a také nejsou rafinovaná, takže jsou v nich původně obsažené živiny zachované. Mívají také mnohem komplexnější a lahodnější chuť, i když to záleží na osobních preferencích.
I přesto, že jsou tato sladidla přírodní, tak se stále jedná o cukry, kterých by neměl být na našich talířích nadbytek. Proto si ani ty přírodní nesypte po kilech ani nelijte po litrech, ale slaďte si s nimi život vzácně a střídmě.
Nejznámější přírodní sladidla
Mezi nejznámější přírodní sladidla patří různé sirupy (například javorový, datlový, kokosový apod.), sladěnky, kokosový cukr, med, ale také erythritol, kokosový cukr a kokosový sirup.
O posledních třech jmenovaných si povíme trochu víc.
Erythritol – jedná se o přírodní látku, která se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce, zeleniny a hub. Dobře se rozpouští, hodí se proto všude tam, kde byste jinak použili klasický cukr – na pečení, vaření či k oslazení čaje nebo kávy. Má nulový obsah kalorií, proto jej mohou používat i diabetici, zastánci low carb stravování nebo všichni, co se snaží snížit svůj kalorický příjem. Erythiol také nepodporuje tvorbu zubního kazu a je maximálně šetrný k zubní sklovině.
Kokosový cukr – má výbornou komplexní chuť s mnoha lahodnými podtóny. Tento typ sladidla není bělený ani rafinovaný – vyrábí se přímo z mízy kokosové palmy. Obvykle bývá také v raw kvalitě (to znamená, že nebyl nijak tepelně upravovaný nebo maximálně do 42°C, takže je vhodný i pro vitariány. Díky tomu si zachovává mnohem vyšší obsah živin. Má také nízký glykemický index, takže se pomalu vstřebává do krve a pomáhá tak předcházet energetickým propadům.
Kokosový sirup – vyrábí se z nektaru květů speciální odrůdy divoce rostoucí palmy. Je tekutý, takže ho můžete používat podobně jako javorový sirup. Je velmi hustý, má tmavě hnědou barvu a nízký glykemický index. Hodí se jako topping na zmrzliny, k oslazení ranní kaše nebo k přelití palačinek či lívanců apod.